Människorna bakom smyckena
Vad är väl en svensk smyckemässa (efter ett uppehåll på fyra år) om inte alldeles, alldeles – briljant. Aurumforum var så klart på plats för att spana in höstens nyheter, trenderna, stilen – och människorna bakom. I del 1 går vi igenom människorna bakom smyckena, i del 2 spanar vi in höstens smyckenyheter och trender och i del 3 får du läsa mer om vad som hände efter mässan. Smycken och Klockor Branschmöte – en mässa för den svenska smyckebranschen.
Äntligen! Briljant! Det är nog det två ord som bäst beskriver smycke- och klockbranschens möte/mässa i början av september 2022, en glittrande tillställning med de människor som förgyller tillvaron för alla oss smyckeälskare. Efter några års uppehåll var det alltså äntligen dags för en mässa igen, inte så stor med sina 40-tal utställare, men desto mer uppskattad av såväl utställare som besökare.
Bakom varje smycke finns det människor: De som designar, de som tillverkar, de som driver butiker, de som verkar för allas bästa inom olika organisationer och intresseföreningar, de som förser våra guld- och silversmeder med metaller, ädelstenar, pärlor och verktyg, studenter och lärlingar. Här är några av dem!
Det goda hantverket
Om du ser stämpeln GR vet du att det handlar om hantverk och god kvalitet. Det är en kvalitetsstämpel som medlemmarna i Sveriges Guldsmedsmästares Riksförening använder och som är en garant för att arbetet är handgjort. Bland medlemmarna hittar man guldsmeder, silversmeder, juvelfattare, stenslipare och gravörer. Här är två av medlemmarna: Annika Ekström, bakom Guldapans Juveler (hennes charmigt galna juvelvärld är underbar) och Anette Heymann, bakom Ett Rum För Smycken (Anette skapar sober elegans med överraskande detaljer).
Annika Ekström, bakom Guldapans Juveler och Anette Heymann, bakom Ett Rum För Smycken.
Hållbart
En av de fina egenskaperna med guld och andra ädelmetaller är att de aldrig förlorar sin kvalitet, oavsett hur många gånger de smälts ned. Svenska guld- och silversmeder har också en lång tradition av att använda återvunnet material. Johnny Singh är vd för NSG, en av Nordens största aktörer inom just affinering av ädelmetaller och leverantör av ädelmetaller till våra guldsmeder. Alla ädelmetaller de säljer, såsom tråd, plans, plåt och rör, är återvunna från metallskrot. NSG har nyligen initierat ”Blue Circle”, ett initiativ för att stärka smyckebranschen. Nyfiken? Se mer på nsg.se/blue-circle
NSG är en av Nordens största aktörer inom affinering av ädelmetaller.
I Blue Circles monter kunde du slå ett slag för branschen!
Hjälper branschen
Branschorganisationen Smycken & Klockor arbetar för att stärka branschens status och öka tillväxten på marknaden. Medlemmar kan få hjälp med bland annat försäkrings- och juridiska frågor – samt dra nytta av det nätverk som finns inom organisationen med tips och råd i många frågor. Lena Carlsson är vd.
Lena Carlsson är vd för Branschorganisationen Smycken & Klockor.
Profilen!
Anders Samuelsson är en välkänd profil i smyckebranschen. Han driver agenturen Moderna Smycken med märken som Sif Jakobs, Les Georgettes och Paul Hewitt i portföljen. Här med hustrun Anette (alltid stylish). Tips: Ni hittar Anders under namnet Smyckemannen på Instagram.
Legendaren
Stig Granlund räknas till en av landets mest skickliga guldsmeder och smyckekonstnärer. Hans formspråk är starkt och mjukt på samma gång och präglas av den harmoni han finner i naturen.
Anders Samuelsson och hustrun Anette.
Guldsmed Stig Granlund.
Framtidens guldsmeder
Leo Klaesson och Axel Andersson är framtidens guldsmeder. De går båda guldsmedsutbildningen på Dackeskolan i Mjölby. Det ska bli roligt att följa dem!
Guldsmed? Konstnär? Designer?
Ett smycke? Eller en skulptur som kan betraktas som konst? Var går gränsen? Att prata med guldsmeden Håkan Orrling är mycket intressant.
Leo Klaesson och Axel Andersson – framtidens guldsmeder.
Guldsmed Håkan Orrling.
Skriven av
Kina Andersson