Länge leve guldsmeden!
Visste du att guldsmide är ett flera tusen år gammalt hantverk? Yrket har genom tiden haft en mycket hög status och faktum är att guldsmeder än idag använder tekniker från förr. Inför Guldsmedens dag har vi pratat med verksamma guldsmeder om livet som guldsmed. Vägen till guldsmed
Guldsmide har en lång historia. Faktiskt är den flera tusen år gammal. Och trots att yrket på många sätt utvecklats, använder man idag fortfarande tekniker och verktyg som användes förr.
När en guldsmed arbetar använder hen många olika verktyg och metoder för att forma och bearbeta metall. En guldsmed är nämligen expert på metaller och hur de ska hanteras. En vanlig arbetsuppgift för en guldsmed är reparationer. Därför är det helt rätt att gå till en guldsmed om exempelvis ett smycke gått sönder eller fått en skada. En guldsmed skapar även egna smycken, inte sällan efter en kunds specifika önskemål.
Guldsmedsyrket kräver gedigen utbildning och en stor kompetens
Guldsmedsyrket kräver gedigen utbildning och en stor kompetens. Först genomgår den blivande guldsmeden en lärlingsutbildning. Denna sträcker sig över ungefär fyra år och görs på en skola eller hos en mästare. När lärlingsutbildningen är avslutad genomgår eleven ett gesällprov som innehåller flera moment såsom framställning av en specifik produkt, till exempel en medaljong eller en armring och ett frivilligt arbete. Gesällprovet godkänns av granskningsnämnden, och om lärlingen klarar provet mottager hen helt enkelt sitt gesällbrev. Gesällbrev är en kvalitetsgaranti för hantverkare. Arbetsgivare såväl som kunder kan känna sig helt trygga i att en guldsmed med Gesällbrev besitter en stor yrkesskicklighet.
Guldsmeder använder många olika verktyg och metoder för att bearbeta metall till vackra smycken och föremål.
Ett meningsfullt skapande
En guldsmed besitter en mycket stor kunskap. En kunskap som är helt avgörande för att kunna skapa gedigna smycken. Men förutom kunskap om hantverk och material behöver en guldsmed även ha en kreativ ådra och en känsla för form. En av Sveriges verksamma guldsmeder är Hanna Olander som tillsammans med Christer Wahlström driver Wahlströms Guld i Halmstad.
– Jag valde att bli guldsmed för att jag alltid har älskat att skapa saker. Det bästa med yrket är just att skapa. Att kunna smälta och tillverka helt nytt av gammalt och förverkliga någons drömsmycke. För mig är det roligast att tillverka ett lekfullt smycke där jag i förväg inte exakt vet hur resultatet ska bli, där jag har några fasta punkter men kunden ger mig lite fria händer, berättar Hanna.
Skapandet är en central del i en guldsmeds vardag, och precis som Hanna hittar Christer glädje i just skapandet.
– Jag älskar att jobba med händerna och skapa vackra saker, och det är därför jag valde att bli guldsmed. Det bästa med mitt yrke är att jag får göra både mig själv och mina kunder glada och att jag får arbeta med ädelstenar. Det roligaste smycket att tillverka är när jag får en spännande och speciell ädelsten och utefter den får skapa ett unikt smycke, berättar Christer.
Drömmig guldring med en fjäril skapad av Wahlströms guld.
Vacker och unik ring skapad av Wahlströms guld.
Resan mot egen verksamhet
Efter sju år av studier inom guldsmide och smyckeskonst startade Erika “Ikkan” Fridén Ikkan Goldsmith & Jewellery Designer år 2012.
– Jag trillade över guldsmedsyrket när jag var 16 år och skulle välja inriktning till gymnasiet. Katalogen var tjock och hade utbildningar från hela Sverige. Jag tyckte att guldsmed lätt spännande och gjorde ett besök på skolan i Falköping och fastnade direkt. Jag tyckte det var häftigt med verkstan, alla maskiner och verktyg, samt att få skapa sina egna smycken var superspännande. Sedan dess har jag haft ett slags tunnelseende. Allt under utbildningen handlade om att bli en riktigt duktig guldsmed som antar utmaningar och som designar juveler. Jag studerade i sammanlagt sju år och startade därefter min egen verksamhet och har aldrig ångrat det, säger Ikkan.
Ikkan gillar alla delar av guldsmedsyrket och gillar att skapa olika sorters smycken.
– Guldsmedsyrket är mångsidigt och utmanade. Man slutar aldrig att lära sig och man kan alltid utvecklas. Jag tror inte att jag kan säga vilket smycke som är roligast att skapa eftersom alla smycken är roliga att göra. Men det bästa är att göra ett smycke som har stor betydelse för kunden. Att skapa något som gör bäraren lycklig varje gång han eller hon tittar på det, berättar Ikkan.
Underbar ring i platina prydd av en gul diamant. Ringen kommer från Ikkan Goldsmith & Jewellery Designer.
Ett vackert guldarmband skapat av Ikkan Goldsmith & Jewellery Designer.
“Att vara guldsmed är världens bästa yrke”
Kim Färm driver Kim Färm Guldsmide. Men resan mot att bli guldsmed var inte alltid självklar.
– När jag skulle börja gymnasiet kom jag inte in på något av mina val. Jag blev kallad till en syokonsulent där jag berättade att jag gillade att bygga modeller och rita. Det fanns en elev som hade hoppat av guldsmedsutbildningen och jag fick chansen att testa om det var något för mig. Jag fick två veckor på mig att bevisa att jag platsade. Jag hade talang för att såga och kom ifatt de andra eleverna efter bara ett par dagar, säger Kim.
Och att det blev just guldsmed för Kim visade sig vara helt rätt.
– Att vara guldsmed är världens bästa yrke. Man får göra så mycket olika saker och blir varje vecka utmanad att göra något man aldrig tidigare gjort. Det allra roligaste är att sitta med kunden och tillsammans skissa fram en unik vigselring, avslutar Kim.
Ett vackert hänge i guld i form av en kompass - skapad av Kim Färm Guldsmide.
Kim Färm älskar att utmanas och skapa unika vigselringar. Här ser vi två vigselringar inspirerade av vikingatiden som han har skapat.
Hitta en guldsmed
Den 30 november uppmärksammar vi alla våra fantastiska guldsmeder som varje dag ser till att hantverket blomstrar och lever vidare. Är du på jakt efter en bra guldsmed? Då rekommenderar vi att du går in på Guldalliansen.se. Där hittar du enkelt din lokala guldsmed. Alla guldsmederna i Guldalliansen står för hantverksskicklighet, design, hållbarhet och unika smycken som bärare av minnen och uttryck.
Skriven av
Hanna Larsson, Hey Communication