fbpx

Drömyrket: Juveldesigner - kända smyckeformgivare ger råd

Jag har en dröm: Att bli juveldesigner. Den är tyvärr ouppnåelig. Men som smyckejournalist har jag i alla fall förmånen att kunna be några av världens främsta smyckedesigners om råd… Om du också drömmer om att formge smycken – låt dig inspireras av några av världens främsta smyckeformgivare: Stephen Webster, Francesca Amfitheatrof som är Louis Vuittons kreativa ledare för smycken och klockor och inte minst Caroline Scheufele som är Chopards konstnärliga ledare. Spoiler: Samla på dig all kunskap du kan, utveckla dina färdigheter – and go for it!

Del 1 – internationella smyckeformgivare

I den första delen av artikeln får du inspireras av flera internationella smyckeformgivare och deras resa. Läs om deras spännande historia, utbildningsbakgrund och ta till dig deras bästa råd!

ring av stephen webster
Stephen Websters kollektion ”The ReBelles” består av sju cocktailringar, inspirerade av kvinnor som gjort avtryck i historien, på ett eller annat sätt. Här ringen ”Love on the Nile”, inspirerad av Kleopatra och Elizabeth Taylor (som spelade den egyptiska drottningen i filmen Cleopatra från 1963).

Stephen Webster, guldsmed, designer och grundare av Stephen Webster Jewellery

Londonbaserade Stephen Webster är känd för sin rebelliska design (har man sett hans smycken, glömmer man dem inte), sin kärlek till det traditionella hantverket, engagemang för miljö och etik – och arbete för att uppmuntra framtida guldsmeder.

När han grundade sin egen verksamhet i slutet av 80-talet blev han definitivt den juvelerare som bröt mot reglerna hur fine jewelry skulle se ut. När ringen ”Crystal Haze” uppmärksammades på Madonnas finger stod journalisterna i kö för att intervjua Webster. Hade de väntat sig att möta en juvelerare av den mer traditionella sorten, blev de förvånade. Stephen Webster, utrustad med oförliknelig brittisk humor konstaterade:  ”Instead they got me, Stephen, a Sex Pistols fan from Gravesend in Kent.”

Stephen Webster brinner också för att säkra brittiskt hantverk och guldsmide för framtiden. Han uppmuntrar aktivt unga talanger, bland annat genom interna mentorskapsprogram. För det arbetet har han belönats med en MBE (Brittiska imperieorden).

Stephen Webster är utbildad vid University for the Creative Arts och har gått som lärling hos guldsmed. Innan han grundade sitt eget märke, arbetade han för olika välkända juvelmärken.

Stephen Websters bästa råd

Med det sagt, här är Stephen Websters råd till dig som funderar på en karriär som smyckeformgivare.

– Den självklara vägen för den som vill bli smyckedesigner, är att hitta en konstskola eller högskola som erbjuder smyckeutbildningar, antingen med allmän inriktning eller mer specifikt på smyckedesign.

– Men innan man anmäler sig till en utbildning skulle jag vilja råda dem som är intresserad av att slå in på den här karriärvägen att överväga det faktum att det finns många fler utexaminerade smyckedesigners än det finns kvalitetsjobb tillgängliga för dem som vill verka i Europa. Den största delen av produktionen sker i Asien, vilket framgår av det stora antalet asiatiska studenter på de mest kända smyckedesignhögskolorna. Central Saint Martins (CSM) är ett perfekt exempel.

Om man inte vill vara anställd, utan vill starta eget?

– I så fall måste man överväga sin finansiering för att kunna bygga upp ett lager och hur produkten kommer att säljas. Att tillverka prover är dyrt och om man inte lär sig att göra smycken själv (vilket jag rekommenderar) är det ofta oöverkomligt dyrt att anlita och betala juvelerare att tillverka prover.

– Återförsäljare är i regel inte bra på att stötta nya talanger, och om det finns intresse tenderar de att förvänta sig att produkten skickas till dem snarare än att de går in och investerar.

Stephen rekommenderar alla att göra en noggrann research.

– Den goda nyheten är att smycken är populärare än någonsin och ger upphov till flera olika möjligheter. Jag tror dock att det är bra att göra ordentlig research innan man ger sig in i något, så att man inte överraskas av de hinder som finns.

– Om du vet med dig att smyckedesign är något för dig, önskar jag dig lycka till. Kombinationen av design, hantverk och material är det som gör branschen så lockande.

smyckeformgivare stephen webster portrait
Stephen Webster. Foto Rankin.

Francesca Amfitheatrof, konstnärlig ledare för klockor och smycken hos Louis Vuitton

Under senare år har de stora modehusen klivit in i världen av high jewellery. Och de har påverkat utvecklingen av high jewelry till att bli mer…modern. Man är inte lika tyngd av sitt arv som de traditionella juvelhusen, utan kan leka lite mer. Inte minst Louis Vuitton – och särskilt sedan Francesca Amfitheatrof klev in som kreativ ledare.

Det känns inte förvånande att hon nyligen utsågs till ”Årets designer” vid UK Harper’s Bazaars Women of the Year Awards. Därmed blev hon den första smyckedesignern som fick denna utmärkelse.

När Francesca Amfitheatrof skapar en ny high jewellery-kollektion utgår hon från Louis Vuittons gedigna historia – sprungen ur resor. Hon berättar att hon använder sin fantasi för att hitta teman som tillåter oss att resa i fantasin och skapa en känsla av äventyr. Den senaste kollektionen ”Awakened Hands, Awakened Minds” handlar om den skaparlust och skicklighet som fanns i 1800-talets Frankrike – och speglar parallellt Louis Vuittons ankomst till Paris. Kollektionen innan, Deep Time är en resa in i geologins fascinerade värld.

Gedigen erfarenhet

Francesca Amfitheatrof har en gedigen utbildning inom design, bland annat från Royal College of Art i London, och är även utbildad silversmed. Ett av hennes signum är att hon gärna lyfter fram metallerna och inte bara stenar. Tidigare har hon haft liknande position hos Tiffany&Co, och har också designat för Chanel, Fendi och Garrard. Hon driver även sitt eget märke Pauer Jewelry. Hon vet hur mycket arbete man måste lägga ned på att lyckas.

– Ibland är jag rädd att yngre generationer inte riktigt förstår hur mycket engagemang som krävs, hur mycket man alltid måste leverera, oavsett vad. Man måste arbeta långt över vad som förväntas för att nå sin yttersta potential. Men det ger dig också möjlighet att komma tillbaka och ”redigera”, det vill säga förfina dina idéer och därmed uppnå otroliga resultat.

Francescas bästa råd blir:

– Jobba hårt – och se till att du älskar det!

smyckeformgivare francesca amfithea
Francesca Amfitheatrof är konstnärlig ledare för klockor och smycken hos Louis Vuitton.
louis vuitton halsband
Halsband ur Louis Vuittons senaste high jewellery-kollektion ”Awakened Hands, Awakened Minds”. Foto Thomas Legrand.

Luca Iacomucci, frilansande high jewellery-designer för Louis Vuitton

Francesca Amfitheatrof är alltså konstnärlig ledare för smycken (och klockor) hos Louis Vuitton, och Luca Iacomucci en av de formgivare som ska översätta hennes idéer till papper för att sedan kunna konkretisera dem till smycken IRL.

Luca Iacomucci besökte Vicenzaoro i september, och jag hade förmånen att få träffa honom. Intervjun med honom kommer att publiceras senare – men jag passar på att redan nu förmedla hans bästa råd till den som funderar på att bli smyckedesigner.

– Fortsätt investera i personlig utveckling. Sök förbättring kontinuerligt och sträva efter utveckling även när du känner dig klar. Behåll också din nyfikenhet och framför allt: var ödmjuk eftersom det här är ett yrke där lärandet aldrig upphör. Slutligen – håll ut. Ibland är vägen till ditt mål lång och svår att nå, men om du arbetar hårt, ifall du har passion och talang, kommer du att kunna uppnå dina mål.

Portrait Luca Lacomucci - smyckeformgivare
Luca Iacomucci, frilansande high jewellery-designer för Louis Vuitton, besökte Vicenzaoro i höstas. Collieren som skymtar i bakgrunden kommer från kollektionen Deep Time.

Caroline Scheufele, delägare och konstnärlig ledare för Chopard

High jewelry är en värld av extra allt där det bästa av kreativitet och ädla material kommer samman. Som hos det exklusiva juvel- och klockmärket Chopard. Chopard var från början ett renodlat urmakeri, grundat 1860 i Schweiz. Hundra år senare tog familjen Scheufele, från den tyska guldsmedsbygden Pforzheim, över företaget. I dag delar syskonen Scheufele, Karl-Friedrich och Caroline, på vd- och ägarskap. Caroline är också Chopards konstnärliga ledare.

Innovation och kreativitet är Carolines ledord, här ligger alltid ett leende på lut. Happy Diamonds är väl numer smått legendarisk: Lösa diamanter som rör sig under två lager av glas, i både smycken som klockor, och som ger dem ett både skimrande elegant och lekfullt uttryck. Chopard är också ett juvelhus som alltid har legat i framkant när det gäller hållbara smycken.

Go for it!

När jag frågar Caroline Scheufele om hennes bästa råd till den som vill bli smyckedesigner, blir det sammanfattande svaret: ”Go for it!”.

Och så måste man våga vara passionerad. Allt handlar om den passion, kärlek och känslor man tillägnar sitt arbete, liksom att upptäcka sina egna källor till inspiration, menar hon.

– Låt ditt hjärta tala! Våga. Var inte rädd för din kreativitet. En designer som grundar ett smyckemärke måste våga visa sina känslor och fantasi i sina skapelser för att lyckas bygga en unik och attraktiv kollektion. För mig är det vägen till framgång och vad jag alltid har gjort – och fortsätter att göra. Vare sig det handlar om den årliga High jewellery Red Carpet-kollektionen, Happy Hearts-kollektionen eller Happy Sport. Möjligheterna är oändliga och kreativitet vet inga gränser.

– När du designar en kollektion: Fokusera på ett tema, skapa en ramberättelse för dina smycken – men kom också ihåg att smycken ska förstärka bärarens skönhet och individualitet!

portrait caroline scheufele - smyckeformgivare
Caroline Scheufele, konstnärlig ledare Chopard. Foto ©Virgile Guinard.
Chopard red carpet collection
Örhängen ur Chopards high jewellery-kollektion Red Carpet.
samlingsbild w a bolin
Tips!

Vill du läsa mer om mäktiga smyckeformgivare? Då är ett tips artikeln W.A. Bolin – en familjehistoria i juvelernas tjänst.

Följ oss gärna på Instagram och Facebook där du får snabbast uppdatering inför kommande artiklar.

Relaterade artiklar

Ring från KJ design

Diamanten – festens hedersgäst

På vinterfesten vill vi glittra ikapp med stjärnorna på himlavalvet! Och ingenting förhöjer feststassen som...

milano jewelry week faith jewels

Milano Jewelry Week – svensk juvelkonst prisad

Milano Jewelry Week är en av årets mest spännande smyckehändelser. I år glittrade den lite...

Brosch sofia schwan

W.A. Bolin – en familjehistoria i juvelernas...

Hovjuvelerare åt fem ryska tsarer, en tsarinna och tre svenska kungar. Vi talar om svenska...

Kerstin Ohlin Lejonklou brosch guld

Kerstin Öhlin Lejonklou flyger fritt

Kerstin Öhlin Lejonklou är en av Sveriges främsta silversmeder och metallformgivare. I drygt sextio år...

armband av benny ilardogioielli

Fashion&Jewels – smyckerapport från Milano

Överdimensionerade smycken tar plats på catwalken under höstens modeveckor. Men vågar vi vanliga dödliga ta...

bok om smycken

Tre boktips

Att känna till smyckeshistoria ger en djupare förståelse för kultur och samhälle genom tiderna. Aurumforum...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR