Dalahästar och Saab
Som amerikans medborgare, uppvuxen i Libanon med franska, arabiska och engelska som modersmål – så är det svårt att tvinga på henne en nationell identitet. Hon har svårt att svara på standardfrågan om vad hon ”känner sig som”, svensk, norsk, amerikan… kan man inte omfamna många identiteter samtidigt?
Och vad är det som är typiskt svenskt? Dalahästen? Lamia skrattar och berättar att hon länge trodde att dalahästen kom från Libanon. Hon växt upp med dalahästar på en hylla hemma i Beirut.
– Jag och min bror lekte ofta med dem. På en resa besökte jag Stockholm. I ett fönster såg jag massor av sådana hästar som vi hade hemma. Jag var tvungen att gå in och fråga varför de sålde libanesiska hästar i Sverigehuset!
– Efter att ha växt upp med dalahästar och med Saab som efternamn så är det kanske inte så konstigt att jag till slut hamnade i Sverige, skämtar Lamia.
Och hur vad det nu med dalahästarna? Hur hade de hamnat hemma hos familjen Saab i Libanon? Jo, föräldrarna besökte huvudstäderna i Europa på sin bröllopsresa. Det var på den touren de i Stockholm köpte dalahästarna som hamnade på hyllan i Beirut. Lamia beskriver det som hon bara råkade halka in i guldsmedsyrket. Det var ju ursprungligen inget som hon planerat att bli. Hon gillade ju inte ens vanliga smycken. Hennes väg in i yrket gick genom konsten och hantverket. Men att vara guldsmed kan vara så mycket. Och Lamia har alltid velat mycket.
– Jag ville göra alla delar. På konstskolan var smycken bara ett sätt för mig att uttrycka mig. Jag blev snart alltmer intresserad av själva hantverket – jag ville göra det bra också.
För sin försörjning tvingades hon göra en hel del traditionella smycken, som egentligen inte var den typ av smycken hon föredrog. Det är en konservativ bransch.
– Samtidigt sökte kunder upp mig för att jag gjorde lite annorlunda saker. Det blev som om jag arbetade i olika jobb. Dels sysslade jag med hantverket som jag älskar. Jag tog emot reparationer, gjorde storleksändringar och sysslade med nytillverkning.
Men det finns även en annan del i yrket som handlar om design och formgivning. Det är något helt annat. Många guldsmeder som jobbar småskaligt är intresserade av form och design, av att sätta ihop smyckena på ett vackert och spännande eller traditionellt sätt. De designar något som ska säljas. Design handlar om att lösa problem, allt från vackra smycken som kunden vill ha till att göra ett lås som fungerar bra.
– Sedan kommer ett tredje område inom yrket som vissa sysslar med och som jag gillar allra mest: smyckeskonst och att ställa ut konsten. Det har alltid legat närmast mitt hjärta.
Ofta har hon känt att hon i samma verkstad sysslat med tre olika jobb. Att driva företag kräver dessutom så mycket mer än att sitta vid bänken och fila. Det är administration, marknadsföring, kontakter med kunder och leverantörer och mycket annat. All denna press och att hon velat göra så mycket har gjort att Lamia haft perioder då hon har känt sig utbränd.
– Det tar mycket energi. I början märker man kanske inte av det. Man jobbar med sin hobby och då är det svårt att säga nej – även till sig själv och det man vill göra. Ingen sa att jag behövde designa nya smyckekollektioner eller jobba för utställningar.
Ofta var det så att hon arbetade som hantverkare och guldsmed under arbetsdagen. När klockan blev sex blev det sedan dags att skapa smyckeskonst.
– Jag gjorde det för att det var så kul! Men till slut sa kroppen ifrån. Det har varit svårt att komma tillbaka.
Nu koncentrerar hon sig på det som hon nu tycker är allra viktigast. Smyckeskonst. Det är svårt för henne som är så nyfiken och vill göra allt. Och att lyckas på smyckeskonstscenen är ingen barnlek. Kanske extra svårt eftersom hennes smyckeskonst är svår att placera in i ett speciellt fack. Hon beskriver sina verk som ofta stora och klumpiga men mer eller mindre traditionella om man jämför med dagens smyckekonst.
– Jag gillar att vara eklektisk och hör inte hemma någonstans. På gott och ont. När jag har presenterat mina arbeten för gallerier kan de ha svårt att placera in mig eftersom jag blandar friskt mellan olika discipliner.