Fascinerande ormsmycken
Ormen som symbol är något som har fascinerat oss människor i alla tider och just smycken föreställande ormar går att spåra långt tillbaka i historien. Vår nya skribent Louise Michaelsson gör en djupdykning ner i ormringens spännande värld. Läs om ormen som symbol, historiska ormsmycken och nutida kreationer. Mäktig och kraftfull men endast i ädla metaller! Ormringen är från Elin Petrova Design.
Ormen – ett tidlöst motiv
Ormar i trädgården eller på skogspromenaden är väl något de flesta helst vill undvika. Men en ring, ett halsband eller ett armband format som en orm som slingrar sig runt handleden eller på fingret tycks vara en annan sak. Ormen får med fog betraktas som ett av de mest universella och tidlösa motiven bland smycken och går att spåra långt tillbaka i historien. Idag lever ormarna i högsta välmåga både hos de stora internationella juvelhusen såväl som hos lokala guldsmeder världen över. Ett livskraftigt exempel är Bulgaris ikoniska Serpentikollektion. Den tog världen med storm på sextiotalet och alltjämt har utökats under åren med nya slingrande varelser.
Elizabeth Taylor i rollen som den egyptiska drottningen Cleopatra.
Ormen som symbol
Ormen spelar huvudrollen i berättelsen om våra allra första människor, Adam och Eva. Den återfinns också hos de gamla grekerna såväl som i nordisk mytologi där den varit en symbol för odödlighet, fertilitet, pånyttfödelse, kreativitet, styrka och visdom. För de antika egyptierna var ormen en skrämmande varelse som representerades av demonen Apep som antog ormgestalt och som varje morgon försökte hindra solguden Ra att färdas över Nilen. Med andra ord, hindra solen från att gå upp.
Ett av smyckena från Tureholmsskatten är en halsring med ett mönster som liknar ormskinn
Vid Tureholms slott i Sörmland hittade man år 1774 en stor mängd romerska guldföremål från den epok man kallar Folkvandringstiden – då stora strömmar av människor rörde sig nere på kontinenten. Via soldatlöner, plundring eller handel hamnade romerska smycken hos oss i Norden som sedan har grävts fram vid olika tidpunkter. Ett av smyckena från Tureholmsskatten är en halsring med ett mönster som liknar ormskinn. I slutet av mönstret finns det en liten trekant som påminner om ett stiliserat ormhuvud. Man tror därför att den tillverkades för att ge bäraren ett långt och lyckosamt liv. Halsringen väger 985,3 gram, alltså närmare ett helt kilo och är gjort i rent guld. Den finns att beundra på Historiska Museet i Stockholm.
Ett kilo guld runt halsen kräver en bra kiropraktor.
En ormring som förlovningsring
Om ordet influenser hade funnits i artonhundratalets Storbritannien hade drottning Victoria utan tvekan varit en sådan. Under sin osedvanligt långa regeringstid hann hon sätta en rad trender varav några lever kvar än i dag. Blott arton år gammal väcktes hon en tidig morgon med beskedet att hennes farbroder hade dött i en hjärtattack och mindre än en månad senare kröntes hon. Ett år tidigare hade hon för första gången träffat sin manlige kusin Prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha som gjort ett gott intryck på den unga Victoria. I sin dagbok har hon beskrivit hans vackra blå ögon, näpna mun, fina tänder och angenäma personlighet.
Vid bröllopet som stod 1840 fick hon en guldring formad som en orm
Som nykrönt drottning behövde hon utse en gemål och valet föll, ganska otippat, på Prins Albert. Eftersom hon var högst i rang av de två ankom det på henne att fria. Prins Albert tackade lyckligtvis ja och vid bröllopet som stod 1840 fick hon en guldring formad som en orm. Ormringen hade små rubiner till ögon och var utsmyckad med diamant och smaragd.
Drottning Victoria anses vara den första kvinna i offentligheten att bära vitt vid sitt bröllop. Därmed bröt hon mot traditionen att brudar bar sin finklänning vid vigseln oavsett vilken färg den råkade ha. Hon bidrog också till att etablera bruket med svarta sorgesmycken i samband med att prins Albert dog bara 48 år gammal och hon då blev änka med deras nio barn. Svartklädd och sorgsen drog hon sig undan på slotten Osborne och Balmoral och ignorerade plikter och krav livet ut.
Drottning Victoria i full regalia.
Ingen ormfobi i sikte hos skådespelerskan María Félix
Den mexikanska filmdivan María Félix älskade ormsmycken. Eftersom hon vägrade lära sig engelska förblev hon relativt okänd för Hollywoodpubliken, men franska gick an. I mitten på sextiotalet bodde hon därför i Paris och var, föga förvånande, återkommande kund hos Cartier. En av hennes spektakulära specialbeställningar var en orm i naturlig storlek, ungefär en halv meter lång. Det tog två år för Cartier att färdigställa smycket som skulle kunna gå att vira runt halsen precis som en orm och dessutom vara täckt av diamanter. Och diamanter fick hon. Närmare bestämt två och ett halvt tusen briljantslipade och baguetteslipade diamanter till en sammanlagd vikt om drygt 178,21 carat prydde den värdefulla reptilen. Som en hyllning till den mexikanska flaggan dekorerades botten på ormfjällen med grön, svart och röd emalj.
Drygt 178,21 carat prydde den värdefulla reptilen
Några år senare var det åter dags. Sägnen berättar att María Félix tog med sig sitt husdjur till Cartier för att den skulle tjäna som förlaga. Resultatet blev ett halsband med två naturtrogna krokodiler vars huvuden möts framtill. Den ena krokodilkroppen är täckt av gula diamanter som uppgår till drygt sextio carat och har smaragder till ögon och den andra är täckt av lika många smaragder men har rubiner till ögon.
Maria Felix med en smärre ormfarm runt armen.
Maria Felix och en av hennes mer tama ormar.
Ormringen i den nordiska guldfaunan
Redan på 1960-talet tjusades dansken Ole Lynggard av det kraftfulla och sensuella i ormmotivet i samband med en resa till Egypten. Men det skulle dröja ända till 2013 innan han presenterade sin egen kollektion The Snakes Collection. Svenska smyckesdesignern Maria Nilsdotter har gett ormringen sin rättmätiga plats som tidlöst smyckesmotiv liksom Guldsmed Elin Petrova som har sin ateljé i Täby, norr om Stockholm.
– För mig är ormen en symbol för att överkomma sin rädsla och vända känslan till något vackert. En orm i massivt guld med diamanter inger en positiv och mäktig känsla. I övrigt får de gärna befinna sig på mycket långt avstånd eller bakom en tjock glasruta, säger Elin Petrova.
Tolkningsrikedomen av ormen fascinerar Elin Petrova som hittar sina egna favoriter bland Cartier och Lydia Courteille. Den senare en fransk antikhandlare som med tiden började skapa sina egna kollektioner.
Förbjuden frukt! Av Elin Petrova Design.
Ett ormhänge i guld med en vacker pärla – skapat av Elin Petrova Design.
Ormringen som terapi
Vad är det då som avgör om man är rädd för ormar eller till och med tycker de är vackra och spännande?
– Det ligger i våra gener att vi ska bli rädda för vissa saker, till exempel ormar. Det är en nedärvd mekanism som syftar till att säkra vår överlevnad, förklarar Wilhelm Behrman, legitimerad psykolog, verksam i Stockholm sedan tolv år. Ett annat ord för det är att vi är predisponerade.
Att vara predisponerad för att känna rädsla inför vissa saker kan liknas vid en strömbrytare som snabbt kan slås på. Enligt Wilhelm Behrman räcker det med att vi som barn har sett någon närstående vuxen eller något annat barn i vår omgivning vara rädda för till exempel ormar och som vi omedvetet tagit efter. Den här typen av rädsla kan vara lika stark som om vi själva upplevt något fasansfullt. De som inte är rädda kan å andra sidan utveckla en fascination för det som är skrämmande. De kan känna sig kittlad av att vara nära något som ens centrala nervsystem är på helspänn inför.
Wilhelm Behrman säger att det går att bli fri från sin fobi och behandlingen stavas exponering. Tillsammans med en psykolog eller annan behandlare kan man överkomma sin fobi genom att närma sig det man är rädd för. Systematiskt och i små steg lär man sig att hantera sin rädsla och skapar en ny upplevelse av det man tidigare upplevde som farligt. Sedan gäller det att vidmakthålla denna nya inlärning.
För den som undrar om en vacker ormring i guld med gnistrande diamanter kan hjälpa en att vara mindre rädd för ormar är svaret tyvärr nej.
– Men det kan vara ett första steg att närma sig ormar och ett sätt att visa för sig själv att man vill röra sig i en annan, mindre skräckslagen riktning, säger Wilhelm Berhman.
Därmed har ormringen, utöver att tjäna som symbol för kraft, visdom och pånyttfödelse också erövrat en ny kategori: som enklare terapiverktyg. Desto fler anledningar att slå till på en gyllene snok.
Ormringen med strössel är från Ole Lynggard.
Armring som ormring - skapad av Ole Lynggard.
Tips!
Följ oss på Instagram och Facebook för en veckodos av härlig smyckesinspo! Vill du läsa om fler fantastiska djursmycken? Då vill vi tips om artikeln ”Inspireras av fantastiska djursmycken på Djurens dag!”.
Om Louise MichaelssonLouise Michaelsson är skribent och folkbildare med stort intresse för juveler. Hon är en återkommande gäst i Smyckespodden där hon också intervjuar egna gäster. Louise har sin bakgrund inom scenkonst och vill bidra till att fler kan, vill och vågar njuta av smycken.
Följ Louise på hennes instagram @ord_och_juvel
Skriven av
Louise Michaelsson