fbpx

Smyckerapport från Köpenhamns modevecka

Smycken tar plats på modeveckorna - det syns inte mints under Köpenhamns modevecka. Smyckejournalisten Kina Andersson var på plats. Pärlor, diamanter och hållbarhet var självklara inslag i smyckedesignen.
Bolou smycke
DET pärlhalsbandet, från Bolou Fine Jewellery. med south sea-pärlor och ett lås som gör det möjligt att koppla loss raderna med pärlor och bära dem på olika vis.

Smyckena ska synas

Helt klädd i vitt och smyckad med ett enkelradigt pärlhalsband väckte så klart Pamela Anderson modepressens uppmärksamhet där hon satt på frontrow under Rotates visning under Köpenhamns modevecka. Modellerna bar guldiga smycken. Som avslutning bar den välkända modellen Toni Garrn en kjol med fransar gjorda av tennisarmband.

Smyckena, både Pamelas och modellernas, kommer från Pandora.

Nu hör det till saken att Pamela är global ambassadör Pandora, som i sin tur är  officiell partner till modeveckan, och nämnda visning var ett gemensamt projekt mellan Pandora och Rotate. Vad jag vill få sagt är att smycken spelar en allt större roll på modescenen och är numer ett naturligt inslag under modeveckorna. Det märktes inte minst under Köpenhamns modevecka i början av augusti. Utöver Pandoras visning öppnade flera smyckemärken och designers upp sina showroom för  särskilda visningar.  Smyckeindustrin verkar vara väl medveten om att konsumenter vänder sig till modevärlden för att få inspiration inför sina smyckeval.

Jag vill också få sagt att modepressen missade DET pärlhalsbandet. Men mer om det senare (det kommer i alla fall från det danska juvelmärket Bolou.)

Runway rotate pandora
Rotate och Pandora samarbetade med i en visning. Som avslutning bar den välkända modellen Toni Garrn en kjol med fransar gjorda av tennisarmband från Pandora.
Pamela anderson på CPHFW
Pamela Andersson, global ambassadör för Pandora, syntes i frontrow på Rotates visning.

The Jewellery Room

Den givna mötesplatsen för alla smyckeentusiaster var annars The Jewellery Rooms två dagar långa tillställning. Här presenterade ett tjugotal varumärken och designers, såväl väletablerade som helt nya märken, både danska och utländska, sina skapelser.

The Jewellery Room grundades av de två systrarna Pernille Møbjerg Knudsen och Charlotte Møbjerg Ansel-Henry för att både lyfta in smyckedesign på den internationella modearenan och att göra kvalitetssmycken lättillgängliga online. De organiserar också ett fysiskt event med designers de  samarbetar med i samband med modeveckan. En brygga mellan smycken och mode helt enkelt.

– Det behövs en plattform där smycken har sitt eget fokus. Att det finns en plast för smyckedesigners att presentera design och nätverka med andra i branschen är viktigt, säger Pernille Møbjerg Knudsen.

Under modeveckan samlas besökare från hela världen. Det är således ett perfekt tillfälle att visa upp sina alster för omvärlden. Två svenska smyckemärken passade på, Maria Nilsdotter samt Engelbert Stockholm.

– Engelbert har många kunder via The Jewellery Room så av den anledningen kändes det relevant att vara närvarande på deras tillställning under Fashion Week. Samtidigt är det en hel del spännande internationella profiler som faktiskt tar sig till Köpenhamn de här dagarna så det är roligt att vi får visa upp våra nyheter utanför Sverige, berättar vd:n Johanna Pietsch som var på plats.

systrar Pernille och Charlotte Møbjerg

The Jewellery Room grundades av de två systrarna Pernille Møbjerg Knudsen och Charlotte Møbjerg Ansel-Henry för att både lyfta in smyckedesign på den internationella modearenan och att göra kvalitetssmycken lättillgängliga online. Foto Viktorie Pavlova.

Smyckesrum på CPHFW

Välbesökta The Jewellery Room. Foto Viktorie Pavlova.

Johanna Pietsch, vd för Engelbert var på plats. Kina Andersson passade på att prova nyheter ur kollektion Loop.

Hållbart är trendigt

Köpenhamns modevecka har seglat upp som en av de främsta modeveckorna och har även blivit känd som ”The sustainable one”. För några år sedan ställde man om sitt fokus och satsade på att bli ett miljövänligt föredöme med den uttalade ambitionen att inspirera modeindustrin till att växla upp sitt miljötänk.

Ett starkt hållbarhetstänk märks också i The Jewellery Room.

– Hållbarhet ligger till grund för alla de designer vi samarbetar med. Generellt sett finns det också en ökad medveten hos danska smyckedesigners när det gäller miljö och etik. Man arbetar med hållbara material, återvunna ädelmetaller och etiska produktionsmetoder på ett eller annat sätt.

Ett till hundra procent hållbart varumärke ligger nog långt bort, men bland utställarna märktes en uttalad önskan att nå dit. Begga Arnardóttir, Marketing och PR Specialist, hos Maria Black Jewellery sammanfattar det väl:

– Generellt sett är ju inte nytillverkning hållbart för vår planet, men vi vill vara en del i arbetet med att förändra smyckebranschen till att bli mer transparent och se till att alla led i vår leveranskedja gynnas.

Hon  fortsätter:

– Vi har alltid varit och kommer alltid att vara ett varumärke som vill göra gott, från hur vi gör inköp till hur vi skapar och presenterar våra smycken. Vi vill behandla människor och vår planet med respekt. När det gäller material använder vi återvunnet silver till hundra procent, och vårt guld är till 70 procent återvunnet och till 30 procent fairtrade. För att minska vårt miljöavtryck har vi också bestämt oss för att använda syntetiska diamanter.

Vackert och återvunnet

David Rozsa, medgrundare av  Soleya Jewellery som är ett nytt juvelmärke på den danska smyckehimlen, påpekade också det självklara i att tillverkningen bör speglas i vackra i smycken.

– Därför använder vi återvunnet guld, det är vårt sätt att se till att våra smycken har så liten inverkan på jorden som möjligt.  Vi är också noga med ursprung när det gäller diamanter, ädelstenar och pärlor. Vi arbetar nära med leverantörer som delar vårt engagemang. De stenar vi använder är  etiskt framtagna och spårbara. Våra saltvattenpärlor odlas till exempel på hållbara pärlfarmer i Indonesien,  där fokus ligger på hög kvalitet samt att bevara det marina livet.

Miljö och hållbarhet i all ära-men vad gör dansk design speciell?

– Dansk smyckedesign är känd för sin enkelhet, funktionalitet och estetik och med en stark hantverkstradition. Vi ser en blandning av modern minimalism och en respekt för klassiska designprinciper. Det är stort fokus på materialval, hållbarhet och på smycken som kan bäras vid alla tillfällen. Det är klart att varumärken som Georg Jensen och Ole Lynggaard har spelat en stor roll för att vi har blivit kända för god design, men också nya designers och märken som Kinraden, Helgstrand Jewellery, Christine Hvelplund, RO Jewellery, Soleya och Maria Black Jewellery banar väg för ny spännande design, säger Pernille Møbjerg Knudsen.

Örhänge Maria Black

Maria Black är känt för sina piercing-studios.

Ring av Sofia lyggaard

Sofia Lynggaard Normann släppte sin första smyckekollektion i april. Med henne är det nu tre generationer som samlas i Ole Lynggaard Copenhagen: Morfar Ole etablerade juvelhuset på 60-talet och mamma Charlotte är chefsdesigner. Sofia debuterar med två kollektioner: ”Under the sea” och ”Young fish”.

Ear cuff omotesando

Maria Blacks nya kollektion TOKYO fick mycket uppmärksamhet. Omotesando ear cuff blev en favorit hos influencers och modepress.

örhänge soleya

Soleya Jewellery är ett nytt juvelmärke på den danska smyckehimlen.

Kinas favoriter

För egen del vill jag tillägga att man ofta ser en lekfull inställning till hur man använder dyrbara material, och mer, ja, fria former. Jag uppskattar exempelvis Maria Black förmåga att uppdatera former så de får en extra twist och att hon uppmuntrar till ett kreativt och personligt sätt att bära smycken. Det är också roligt att se hur ett etablerat juvelhus lyckas överföra sitt design-DNA till en ny generation som samtidigt lyckas skapa en egen identitet. Sofia Lynggaard Normann är dotter till Charlotte Lynggaard och har  nu släppt två egna smyckekollektioner. Visst minner hennes design om sin mors, men hon översätter sina erfarenheter och idéer till något med en egen twist.

Utanför The Jewellery Room hann jag med att besöka Sophie Bille Brahe – som redan är en älskling i  modevärlden. Här charmas jag, bland annat, av hennes liksom enkelt slingriga linjer och att hon använder pärlor på ett lite friare sätt än vad vi är vana vid.

Så till DET pärlhalsbandet. För några år sedan träffade jag på  juvelhuset Bolou för första gången, och blev då tagen av ett par chandelier-örhängen med smaragder som jag sedan dess aldrig  kunna glömma. Nu fick jag möjligheten att prova ett halsband med tre rader south sea-pärlor, ihoptvinnade till en maffig collier som dessutom är transformerbart. Låset, i form av en fjäril prydd med diamanter, gör det möjligt att koppla loss raderna med pärlor och bära dem på olika sätt. Pärlorna skimrar i olika nyanser, från vitt till guldiga toner och diamanterna i låset matchar dem perfekt. Helt fantastiskt. Det var också en ynnest att få träffa Bolette Louise Sig Mathiasen som skapat både halsband och juvelhuset. Mer om henne vid ett senare tillfälle.

 

 

smycken av sophie bille
Klassiskt med lekfull twist hos Sophie Bille Brahe.
smycken kinraden
Smycken från Kinraden.

En modevecka är inte bara begränsat till catwalken, att ta del av Street Style-modet under de där dagarna är kanske det roligaste inslaget. Smycken syntes så klart – på ett lite udda vis. ”Bag charms”, eller väsksmycken, sågs överallt. Samt knälånga shorts i kombination med stövlar.

Till sist en kombinerad spaning – och förhoppning: Grått i alla nyanser syntes på catwalken, ibland tillsammans med ljusblått. Snyggt. Det får mig att hoppas att vi kommer att se smycken med ljusgrå tahitipärlor tillsammans med akvamariner framöver.

Smycke av Johanna Wälivaara
Tips!

Följ oss gärna på Instagram och Facebook där du får snabbast uppdatering inför kommande artiklar.

Relaterade artiklar

månadens guldsmed januari annika gustavsson

Månadens guldsmed, januari 2025

Låt oss presentera månadens guldsmed! Syftet är att inspirera och öka intresset för guldsmedsbranschen genom...

Ringen StandAlone av juveldesigner Anette Roxnäs

Drömyrket: Juveldesigner – kända smyckeformgivare ger råd,...

Jag har en dröm: Att bli juveldesigner. Den är tyvärr ouppnåelig. Men som smyckejournalist har...

ring av stephen webster

Drömyrket: Juveldesigner – kända smyckeformgivare ger råd,...

Jag har en dröm: Att bli juveldesigner. Den är tyvärr ouppnåelig. Men som smyckejournalist har...

Ring från KJ design

Diamanten – festens hedersgäst

På vinterfesten vill vi glittra ikapp med stjärnorna på himlavalvet! Och ingenting förhöjer feststassen som...

milano jewelry week faith jewels

Milano Jewelry Week – svensk juvelkonst prisad

Milano Jewelry Week är en av årets mest spännande smyckehändelser. I år glittrade den lite...

Kerstin Ohlin Lejonklou brosch guld

Kerstin Öhlin Lejonklou flyger fritt

Kerstin Öhlin Lejonklou är en av Sveriges främsta silversmeder och metallformgivare. I drygt sextio år...

Cookies

Den här sidan använder cookies. Genom att använda sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Ok

Hantering av personuppgifter (GDPR)

NSG Sweden AB, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress info@aurumforum.se

NSG Sweden AB förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR