Ett gemensamt steg mot tydlighet och transparens
I en branschövergripande satsning uppmanar organisationerna nu alla aktörer – från juvelerare och detaljhandel till media – att använda korrekt terminologi och att vara transparenta i sin kommunikation kring diamanter. Detta initiativ kommer i en tid då syntetiska diamanter, ofta felaktigt kallade ”labbodlade”, blivit allt vanligare på marknaden.
Lena Carlsson, VD för Smycken & Klockor, betonar terminologins betydelse:
– När ett nytt material introduceras till konsumenter är det extra viktigt att branschorganisationer som vi på Smycken & Klockor stödjer konsumenter genom att uppmana juvelerare, detaljhandel och media att använda korrekt terminologi samt dela med sig av relevant faktabaserad information om materialet.
Skillnader mellan naturliga och syntetiska diamanter
Naturliga diamanter har i århundraden varit symboler för lyx och kärlek, och är kända för sin sällsynthet och skönhet. De skapas djupt under jordens yta under miljontals år, vilket gör dem till ett unikt och högt värderat material.
Syntetiska diamanter å andra sidan, produceras genom teknologiska metoder som HPHT (High Pressure High Temperature) eller CVD (Chemical Vapor Deposition). De delar kemiska egenskaper med naturliga diamanter, men är en industriellt skapad produkt. De produceras snabbt i fabriker, främst i Kina och Indien, och har på kort tid blivit allt mer populära.
Carolina Tüür, gemmolog och smyckesexpert hos Antikrundan på SVT, förklarar att skillnaden mellan naturliga och syntetiska diamanter ofta inte går att se med blotta ögat, men att det finns specialinstrument för att identifiera dem:
– Skillnaden mellan naturliga och syntetiska diamanter är ofta osynlig för blotta ögat, men det finns diamantverifikationsinstrument som smidigt separerar de två produkterna. Tillsammans med de andra branschorganisationerna, förespråkar vi på Sveriges Gemmologiska Riksförening användning av tydlig terminologi, faktabaserad kommunikation, samt användandet av diamantverifikationsinstrument.
Internationell erfarenhet och svensk standard
Lisa Levinson från Natural Diamond Council påpekar att den svenska marknaden för syntetiska diamanter fortfarande är i sin linda, men att internationell erfarenhet har visat hur viktigt det är att tydligt skilja mellan naturliga och syntetiska diamanter. Hon påpekar också att det finns en svensk standard, SS-EN ISO 18323:2015, som specificerar att termen ”syntetisk diamant” eller ”laboratorietillverkad diamant” ska användas i kommunikationen till konsumenterna.
Målet: En informerad diamantmarknad
Branschens gemensamma mål är nu att skapa en mer informerad diamantmarknad där konsumenter kan göra välinformerade val och känna sig trygga i sina köp. Genom att tydligt belysa skillnaderna mellan naturliga och syntetiska diamanter hoppas man på att stärka konsumentskyddet och säkerställa att de val som görs på marknaden baseras på korrekt och faktabaserad information.
Källa: Pressmeddelande från Smycken & Klockor, april 2025.
Diamond industry insights 2025
I veckan anordnade branschorganisationen Smycken & Klockor och Natural Diamonds Council ett event om diamantbranschens utveckling och fascinerande värld. Carolina Tüür och experter från Smycken och Klockor och Natural Diamond Council berättade om diamanter. Gästerna fick även möjlighet att jämföra naturliga och syntetiska diamanter och inspireras av vackra smycken.