Den perfekta basgarderoben
Finns det ens en basgarderob för smycken? Jag tycker det! Tanken med en basgarderob är att förenkla vardagen - smyckena du tar på dig när inspirationen tryter. Målet är att satsa på några nyckelsmycken som du enkelt kan variera och kombinera! I den här artikeln ger jag dig mina fem bästa tips för att lyckas bygga en bra basgarderob av smycken. Jag tipsar om vilka ädelstenar du bör välja, hur du kan kombinera olika färger och om du verkligen behöver både halsband, örhängen, armband och ringar i din basgarderob av smycken? En basgarderob ska bestå av några nyckelsmycken som är enkla att kombinera med varandra. Bild: Mumbaistockholm, foto: Clara Lidström.
Allt du behöver i din smyckesbox
Du vill känna att du har allt du behöver i din smyckesbox! Sedan, när du har basen på plats, kan du gärna gå loss och investera i udda smycken helt utanför basgarderoben.
En basgarderob är tänkt att förenkla livet. Smyckena i din basgarderob är de du tar på dig när inspirationen tryter. De du snabbt plockar åt dig och trär på fingrar, hals och händer precis innan du ska ut genom dörren en stressig morgon.
För mig kan det handla om att jag tar en snabb blick i min smyckesbox och plockar ut de enklaste ringarna. Ofta blir det en mix av enkla, tunna ringar med diamanter, champagnediamanter och svarta diamanter. Svart, vitt och beige. Tjoff, tjoff bara, det går på ett blink!
Jag skippar helt avancerade färger, ömtåliga ädelstenar och stora pieces
Jag skippar helt avancerade färger, ömtåliga ädelstenar och stora pieces. Istället tar jag mina säkra kort som passar till vilka kläder jag än har på mig i övrigt. Och det är precis det här som är syftet. När du bygger en basgarderob så bara funkar den med livet. Ofta är det de smyckena som sedan blir favoriter i smyckesboxen och som du återkommer till år efter år.
Så hur ska du tänka när du bygger din basgarderob av smycken?
Jag tänkte ge dig mina fem bästa tips som jag själv använt när jag skapat min basgarderob av smycken. Även om du bara väljer att ta till dig ett eller två av tipsen så hoppas jag att du blir inspirerad till att skapa din egen, härligt personliga basgarderob!
Vi kör igång – mina 5 bästa tips för att bygga din egen basgarderob av smycken.
1: Äkta smycken
Välj äkta smycken i din basgarderob – annars behöver du byta ut dem ofta! Syftet med en basgarderob är att du ska kunna bära smyckena oavsett väderprognosen eller vilka äventyr som väntar under dagen. Väljer du rätt äkta smycken kan du bära dem varje dag! Det enda du behöver göra är att med jämna mellanrum lämna in dem för upputsning och service där du köpte dem, så håller de i generationer!
Väljer du rätt äkta smycken kan du bära dem varje dag
Motsatsen till äkta smycken är bijouterier. Fantastiskt härliga, ofta färgglada och uppseendeväckande – men inte gjorda för att bäras varje dag. Mässing färgar av sig mot huden när du blir varm och guldpläterade smycken slits vid användning. Emaljeringar skavs av och glasstenar går sönder. Metaller kan rosta om de blir fuktiga. Ofta görs oäkta smycken i fabriker då metallerna är så hårda – vilket gör att de inte kan lagas för hand i en guldsmedsateljé om/när de går sönder. Då åker de ner i metallåtervinningen, och du behöver ge dig ut på jakt efter nya smycken. Så mitt första tips är: bygg din basgarderob av äkta smycken!
2: Diamanter, rubiner och safirer
Håll dig till följande ädelstenar: diamanter, rubiner och safirer. Varför just dessa tre? Helt enkelt för att de är de hårdaste och mest hållbara ädelstenarna. Och det absolut bästa valet i smycken som du vill kunna bära varje dag, år efter år. De repas sällan, håller sin lyster länge och riskerar inte att varken gå sönder eller få flisor särskilt lätt. De skimrar till och med när de är smutsiga, så du behöver inte tänka på att tvätta dem hela tiden! Som tur är finns diamanter och safirer i alla regnbågens färger – så du behöver inte begränsa dig färgmässigt. Vilket leder mig in på nästa tips!
De ädelstenar som passar bäst i din basgarderob är diamanter, rubiner och safirer.
3: Färgval i din basgarderob
Mixa vita och gula metaller om du vill det – eller håll dig till en guldfärg om det känns bäst. Jag har sett många exempel på bådadera! Jag själv har valt rödguld i alla smycken i min basgarderob.
Nu till det spännande: låt oss tala om färg på ädelstenarna! Du kan förstås välja vita diamanter i alla smyckena, men det kan vara kul att ha åtminstone ett par olika färger som du kan kombinera mellan. Då kan du till exempel vara svart en dag, och svart-vit-champagne en annan. Det som kan vara bra att tänka på är att alla färger du väljer bör passa ihop – du vill inte ha en basgarderob som är svårkombinerad!
Öppna din klädkammare och se vilka färger som finns där? I sminkväskan? På nagellackshyllan? I din inredning? Det kan ge en hint om vilka färger du naturligt trivs med. Många väljer ett par naturnära färger som vitt, beige, brunt, svart, naturgrönt eller blått till sin basgarderob – färger som finns runt oss redan i form av himlen, havet, jorden och växterna. Det bäddar för en harmonisk smyckessamling!
Låt dig inspireras av din omgivning när du väljer smycken.
Ett tips är att hålla sig till en färgskala, då kan du enkelt kombinera alla ringarna. Diamantringar från Mumbaistockholm. Foto: Clara Lidström.
4: Välj en eller två kategorier
Satsa på en viss kategori av smycken som kan kombineras på olika sätt. I stället för att ha ett armband, ett halsband, ett par örhängen och ett set med ringar som du alla bär varje dag, välj ut en eller två kategorier av smycken som du satsar lite mer på! Då kan du sedan kombinera dem utefter ditt humör för dagen.
Minuten jag ägnar åt att kombinera dem ger mig en kreativ miniboost
Jag har exempelvis byggt min basgarderob utifrån ringar och örhängen. Totalt har jag åtta hål i öronen (tre i ena och fem i andra), och bär nästan alltid samma örhängen. Jag sover med dem, tränar med dem och byter sällan ut dem! Ringarna däremot, de byter jag varje dag. Jag har ett gäng ringar med ädelstenar i mina basfärger svart, vitt, champagne och chokladbrunt som jag kombinerar olika utifrån vad jag är sugen på. Minuten jag ägnar åt att kombinera dem ger mig en kreativ miniboost på morgonen! Samtidigt älskar jag mina hål i öronen, eftersom de får mig att känna mig som en smyckestjej även om jag skulle glömma alla andra smycken, eller om jag ska någonstans där jag inte vill ha på mig ringar, t.ex. till yogastudion.
5: Lägg ditt krut på smycken som du älskar!
Du ska bli glad av smyckena i din basgarderob – det är ju hela poängen! Vill du ha en orange safirring i din basgarderob så kör på den! Du ska bli stärkt av att titta ner på dina smycken innan du pirrig går in för att presentera det där nya förslaget på jobbet. Det är det viktigaste!
Välj smycken som du älskar. Är halsband din favorit - kör på flera stycken. Du bestämmer!
Varför en basgarderob?
Syftet med en basgarderob är just att peppa dig de dagar när allt känns lite trist. Lite som att du hittat ett sätt att alltid sätta upp håret på när du har en dålig hårdag och som gör att du ändå känner dig snygg och fräsch!
Det kan också vara ett sätt att helt enkelt spara värdefull tankeverksamhet vissa dagar. Det sägs ju att en del framgångsrika människor har på sig samma kläder varje dag – de har köpt flera set av likadana tröjor och byxor, så de inte behöver tänka på vad de ska ha på sig. De har ju viktigare saker att tänka på och det har ju trots allt du med (ibland)!
Den tredje anledningen till att ägna tid åt att skapa dig i en basgarderob är kanske det mest självklara: alla har vi begränsade resurser vad gäller storleken på vår garderob, vår plånbok och vår planet. Vi vill att plaggen som hänger i garderoben och smyckena som glänser i vårt smyckeskrin ska vara väl anpassade för att matchas med varandra och uppfylla de olika behov vi har under året.
Det sköna med en basgarderob är just att du får som ett litet ramverk att utgå ifrån – lite struktur mitt i kreativiteten, kan man säga. Du vill känna att du har allt du behöver i din smyckesbox!
När basen är på plats
Sedan, när du har basen på plats, kan du gärna gå loss och investera i udda smycken helt utanför basgarderoben. Jag har en ring med en stor knallrosa, marquiseslipad safir omringad av ljusgula safirer och vita diamanter – det är min allra bästa sommarring. Men en måndag i november så är det inte den jag matchar med min mossgröna kashmirkjol och svarta stickade tröja. Då kör jag på mina bassmycken med svarta, vita och champagnediamanter!
En bra kombination av smycken från Mumbaistockholm. Foto: Clara Lidström.
Avslutningsvis
Tanken med en basgarderob är just att förenkla vardagen. Målet är att satsa på några nyckelsmycken som du enkelt kan variera för jobbvardagen, hundpromenaden, finlunchen eller fikan med vänner.
Jag älskar att öppna min smyckesbox på väg ut genom dörren och liksom bara plocka åt mig tre perfekta ringar som lägger sista touchen på min annars enkla outfit (ofta bestående av leggings och en skön tröja). Det får mig att känna mig speciell när jag håller i takeway-koppen från favoritkaféet i ena handen och hundkopplet i den andra.
Det häftigaste är att oavsett hur du bygger din egen basgarderob – så kommer din smyckessamling inte vara lik någon annans. Läs mer om hur du skapar en personlig smyckessamling här.
Det finns ju en sådan härlig frihet i smycken. Det är inte som med kläder där du måste täcka vissa delar av kroppen innan du går ut genom dörren. Du kan välja att bära bara ringar, eller bara halsband – eller investera i ett matchat par av ett grönt safirörhänge och en grön safirring och låta det utgöra hela din smyckesgarderob. Smycken är bara för din egen skull – så låt det vara kul!
Fick du några tankar när du läste? Kanske håller du med mig – eller inte? Har du rentav redan skapat din egen basgarderob av smycken? Lämna en kommentar på Aurumforums Instagram.
Om Cecilia KoresCecilia Kores driver det äkta smyckesvarumärket Mumbaistockholm, som grundades 2014. Cecilia är en smyckesdesigner som brinner för att utbilda kring äkta smycken och ädla stenar, och för att guida kvinnor och män till att bygga deras egna, personliga smyckesgarderober. Hon är initiativtagare till och programledare för Smyckespodden och den engelskspråkiga systerpodden The Jewelry Podcast. Följ Cecilia på hennes instagram @thejewellerydesigner.